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DIVISION I

INTERPRETATION

1.  In this Regulation, unless the context indicates otherwise,

(1) “swimming pool” means a permanent or temporary artificially constructed outdoor basin intended for
swimming that has a water depth equal to or greater than 60 cm and to which the Regulation respecting safety
in public baths (chapter B-1.1, r. 11) does not apply, but excludes whirlpools and hot tubs where their capacity
does not exceed 2,000 litres;

(2) “inground or semi-inground pool” means a swimming pool that is partially or completely buried
under the ground surface;

(3) “aboveground pool” means a hard-sided swimming pool installed permanently on the ground surface;

(4) “portable pool” means a soft-sided swimming pool, inflatable or not, designed to be installed on a
temporary basis;

(5) “installation” means a swimming pool and any equipment, construction, system and accessory
designed to ensure proper functioning of the pool, to ensure the safety of persons or to allow or prevent access
to the pool.
O.C. 515-2010, s. 1.

DIVISION II

CONTROL OF ACCESS

2.  All inground and semi-inground pools must be equipped with a ladder or steps used to enter or exit the
water.
O.C. 515-2010, s. 2.

3.  Subject to section 6, a swimming pool must be surrounded by an enclosure to restrict access.

O.C. 515-2010, s. 3.

4.  An enclosure must

(1) prevent the passage of a spherical object 10 cm in diameter;

(2) be at least 1.2 m in height;

(3) have no fixture, projection or open parts enabling it to be climbed.

A wall forming part of an enclosure must not have any opening enabling to enter the enclosure.

A hedge or bushes may not constitute an enclosure.
O.C. 515-2010, s. 4.

5.  Every gate forming part of an enclosure must have the features described in section 4 and be equipped
with a self-closing and self-latching passive security device installed on the inside of the enclosure in the
upper part of the gate.
O.C. 515-2010, s. 5.
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6.  An aboveground pool with a wall height of at least 1.2 m from the ground at any point or a portable pool
with a wall height of 1.4 m or more is not required to be surrounded by an enclosure if access to the pool is by

(1) a ladder equipped with a self-closing and self-latching safety gate preventing its use by children;

(2) a ladder or a platform access to which is protected by an enclosure having the features described in
sections 4 and 5; or

(3) a patio attached to the residence and laid out so that the part giving access to the swimming pool is
protected by an enclosure having the features described in sections 4 and 5.
O.C. 515-2010, s. 6.

7.  In order to prevent children from climbing to gain access to the swimming pool, every device linked to
its operation must be installed more than 1 m from the pool wall or, as the case may be, the enclosure.

The pipes linking the device to the swimming pool must be flexible and not be installed in a way that
facilitates the climbing of the pool wall or, as the case may be, the enclosure.

Despite the first paragraph, a device may be less than 1 m from the swimming pool or enclosure if it is
installed

(1) inside an enclosure having the features described in sections 4 and 5;

(2) under a structure that prevents access to the swimming pool from the device and that has the features
described in subparagraphs 2 and 3 of the first paragraph of section 4; or

(3) in a shed.
O.C. 515-2010, s. 7.

8.  Every installation intended to allow or prevent access to the swimming pool must be kept in good
working order.
O.C. 515-2010, s. 8.

DIVISION III

PERMITS

9.  To ensure compliance with the standards set by this Regulation, a permit issued by the local municipality
in whose territory the work will be performed is required to build, install or replace a swimming pool or to
erect a construction allowing or preventing access to a swimming pool.

A person holding a permit to install a portable pool is not required to make a new application to re-install a
portable pool at the same location in the same conditions.

During the time of the work, the person to whom the permit provided for in the first paragraph is issued
must take any temporary measures to control access to the pool. Those measures replace those required in
Division II provided that the work is completed within a reasonable time.
O.C. 515-2010, s. 9.
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DIVISION IV

APPLICATION

10.  This Regulation does not apply to an installation existing before 22 July 2010 or to an installation
whose swimming pool was acquired before that date, provided that the pool is installed not later than
31 October 2010.

Re-installing a swimming pool referred to in the first paragraph on the same ground does not make this
Regulation applicable to the installation that includes the pool.

Despite the foregoing, when a swimming pool referred to in the first paragraph is replaced, the existing
installation must then comply with the provisions of Division II.
O.C. 515-2010, s. 10.

DIVISION V

OFFENCES

11.  A swimming pool owner who contravenes a provision of this Regulation is liable to a fine of not less
than $500 and not more than $700. Those amounts are increased to $700 and $1,000 respectively in the case
of a subsequent offence.
O.C. 515-2010, s. 11.

DIVISION VI

FINAL

12.  (Omitted).

O.C. 515-2010, s. 12.

UPDATES
O.C. 515-2010, 2010 G.O. 2, 1853
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